Monday 22 June 2009

21.06.2009 - Jan Busselen



Gisteren heb ik uit solidariteit met de sans papiers 1 dag gehongerstaakt, in de hoop dat minister Turtelboom nu iets onderneemt. Populitici en media spreken maar al te snel over de 'chantage van de honferstakers'. Maar wanneer spreekt men eens over het 3-voudige misbruik van deze zwaksten binnen onze samenleing?
1. Vluchtelingen/sans papiers komen maar al te vaak uit landen die eigenlijk rijk zijn aan ertsen en grondstoffen. Denk maar aan koltaan en silicium e.a. metalen die wel tot in onze gsm's, laptops, flatscreens, gps etc. ... geraken maar waarvan de opbrengst/ de winst blijft plakken aan de handen van westerse multinationals, plaatselijke corrumpés, distributienetwerken en verkoopcentra.
2. Die vluchtelingen die het maken tot W-Europa of VS hebben geen rechten of bescherming en werken aan slavenlonen in de bouw, de fruitpluk, de markt etc.... Sommigen werken tot 10-11 uur voor 30 euro, 3 euro per uur dus.
3. Deze mensen hebben geen stemrecht en betekenen in onze democratie niets. Zij wachten, wachten en wachten op een humane circulaire..
Met andere woorden, zij worden misbruikt en zijn een vette kluif voor onze winstzuchtige economie. Onze politici creëren mee een sfeer van stigmatisering en chanteert hen door geen menswaardige circulaire uit te werken. Hebben zij een andere keuze dan over te gaan tot hongerstakingen?

Jan Busselen, musician, music teacher and activist

1 comment:

  1. hallo jan
    enigszins aarzelend geleverde boodschap maar duidelijk/ goede houding/ mijn houding is die van Jezus en Het Goede Nieuws (Bobo Koyangbwa)
    was jij vorige week in Zinginchor in Senegal _toch niet mijn vriend en collega Roger Sambou tegengekomen daar? vrij grote stad of regio ... (ik vergeet)
    harry http://lanniewelleven.blogspot.com

    ReplyDelete